Airco

Airco thuis of op kantoor zorgt steeds voor een aangename sfeer
Verwarmen met airco

Een omkeerbare airco of lucht/lucht warmtepomp kan zowel gebruikt worden om te koelen als te verwarmen. Om te verwarmen wordt de koelcyclus gewoon omgedraaid.

Bij het verwarmen wordt geen warmte geproduceerd; er is enkel een warmtewisseling van buiten naar binnen. Aangezien de warmte, in plaats van op te wekken, verplaatst wordt, is dit een zeer energie-efficiënte wijze van verwarmen en zijn rendementen van 300 % haalbaar.

Ten opzichte van traditionele verwarming heeft een lucht/lucht warmtepomp dus een groot energetisch voordeel. Een warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en waardeert die op door middel van een compressor en een koelmiddel. Voegen we 1 kW elektrische energie toe aan een warmtepomp, dan produceert de warmtepomp hiermee een verwarmingscapaciteit die ligt tussen de 3 en de 6 kW. De warmtepomp haalt dus (gratis) warmte uit de omgevingslucht.

Hoe werkt koeling ?

1 - Binnenunit
Een ventilator blaast de warme binnenlucht door een warmtewisselaar waardoor een koud koelmiddel vloeit. Het koelmiddel neemt de warmte van de lucht op en verdampt. De afgekoelde lucht wordt terug in het lokaal verspreid.

2 - Koperen leidingen
Het gas geworden koelmiddel verplaatst zich via koperen leidingen van de binnenunit naar de buitenunit.

3 - Buitenunit
In de buitenunit wordt het warme gas samengedrukt door middel van de compressor. Hierdoor wordt de binnen opgenomen warmte terug afgegeven. Daarbij wordt het koelmiddel terug vloeibaar.

4 - Koelmiddel
Het vloeibaar geworden koelmiddel vloeit terug naar de binnenunit, waardoor het hele proces terug opnieuw kan beginnen.
De moderne airconditioners maken gebruik van milieuvriendelijke koelmiddelen (R410A) en materialen en schaden dus het milieu niet. Deze koelmiddelen tasten de ozonlaag niet aan.

Loading